Wok – Chop Suey

Har du grønnsaker og en wok-panne – lager du fort en kinesisk stir-fry. Jobben består i å skjære opp grønnsakene. «Originalen» til denne er biffkjøtt og sukkererter – her er det imidlertid lagt til andre grønnsaker. I tillegg er det tilsatt noen tips og råd ved wok-steking :-)

Ingredienser:

3-4 ss olje til steking
3-400 g oksekjøtt, strimles
2-3 hvitløkfedd – i skiver
2 cm lang ingefær – i tynne strimler
2 gulrøtter
1/2 broccoli
1 håndfull sukkererter
1 paprika
2-3 stilker vårløk
Eventuelt andre grønnsaker (selleristang, franske bønner, tørket kinesisk sopp osv.)
Soyasaus
Sesamolje
Maizenna

I Kina ble den runde wok-pannen satt i et hull i de vedfyrte ovnene. Det var i tidligere tider knapphet på ved, og tilberedingen måtte derfor gå fort. Derfor ble grønnsaker og kjøtt skjært opp i små biter for at maten skulle kunne tillages så hurtig som mulig. Wokpannene som i tillegg som oftest var av tynt stål, ledet og fordelte varmen rask og kraftig slik at man kunne tilberede maten ved å bruke så lite brensel som mulig.

Her er en «standard» måte å tilberede dene typen wok-retty på:

Vask og gjør klar alle grønnsakene, skiv dem opp eller skjær dem i biter. Poenget er at du greit skal kunne få tak i dem på tallerkenen og plukke dem opp med spisepinner (chop sticks). Gulrøtter kan du eksemepelvis dele i to eller tre på langs, skjær deretter stengene i diamantformede biter, da blir de lette å håndtere med spisepinner. Skjær opp resten av grønnsakene.

Strimle kjøttet. Legg det i en bolle og sett til 4-6 ss soyasaus. Bruk fingrene og la soyasausen komme til alt kjøttet. La det marinere i 30-40 min.

Når alt er klart settes wok-pannen på full varme og oljen has i. Bruk olje som har høyt kokepunkt; Solsikke-, raps-, peanøtt- eller annen olje. IKKE olivenolje! Stek kjøttet først. Det skal kun skifte farge. Ta det opp av pannen, og sett det til side i en skål.

Start alltid med grønnsakene som skal «krydre» retten; hvitløk og ingefær. Vil du gjerne bruke løk, ha den i på dette tidspunkt, la den bli gylden og gjennomsiktig, før du har i hvitløken.

Ønsker du å ha f.eks. bløtgjorte tørkede kinesiske sopp i  – tilsett dem nå.

Tilsett grønnsakene i rekkefølge iht oppskriften, dvs etter hvor lang tilberedningstid hver enkelt grønnsak har. Salt kan du ha i etter grønnsakene – det hjelper til å holde fargen på grønnsakene.

Skulle det bli antydning til at det setter seg fast i bunnen – ha i litt vann, da løser det seg opp.

Grønnsakene er ferdige når de er gjennomstekte, men fremdeles crispy. Er du i tvil, smak på dem underveis.

Ha deretter i kjøttet igjen, og bland godt. Ha i vårløken til slutt, den skal bare bli varm.

Avhengig av hvor mye (jevning) saus du vil at at retten skal inneholde, kan du nå tilsette 1 ss maizenna rørt ut i litt vann. Soyasausen (og eventuelt sesamolje) røres ut i vannet og tilsettes i wok-pannen.

Skulle det vises seg at det blir altfor tykt – ha litt vann i og rør rundt.

Zhu ni hao wei kou!

 



Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar