Wienersnitzel

Klassisk Wienersnitzel – sprø på yttersiden – saftig og smakfull på innsiden

Ingredienser:

Kjøttskiver av kalv
Sitron
Kapers
Ansjos (valgfritt)
Mel
Brødrasp
Egg, pisket
Smør
Salt
Pepper

Fremgangsmåte:

Skjær skivene i ca 1 cm tykkelse og bank dem flate. Gni dem inn med litt salt og pepper.

Superkokken skjærer skiver av kalvestek, og trimmer bort hinner og sener. Egentlig skal man bruke ytrefilet. Siden kalvekjøtt er vanskeoig å få tak i her til lands kan du selvfølgelig også bruke skiver av svinefilet. Det er ingen dum idé da svinekjøttet er mye lysere på fargen og i så måte minner mer om kalvekjøttet man får nedover i europa. Her hjemme er det atskillig mørkere i fargen og tenderer mer mot å være okse enn kalv.

OK – varm opp smør i pannen på medium varme. Vend skivene i mel, rist litt av dem – vend dem i egg og deretter i brødrasp slik at de blir godt dekket.

Legg dem umiddelbart i pannen og stek dem gyldne på begge sider. Snitzel skal være tynn så det tar bare 1-2 minutter å steke dem.

Snitzel kan serveres med poteter, erter, eller andre grønnsaker etter ønske. Tradisjonelt medfølger det garniyr som sitron, ansjos og kapers.

Klem litt sitron over de varme snitzlene – og nyt med et godt øl – en lagervariant skulle passe bra – eller et glass halvtørr hvitvin.


Stikkord:
, , , , , , , , , ,


Del med andre:

5 kommentarer

1 Magne D. Antonsen { 11.11.13, Kl: 16:02 }

Bra oppskrift!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

2 rupert lerch { 11.11.13, Kl: 18:41 }

Hallo alla kära nordmen och kvinnor, finfina recept på Wiener Schnitzel finns i stora delar av världen ! Men det behövs även rätt miljö därtill och det är finns bara i Österrike . Men jag älskar Norge !!!!

3 Heidi Wiktil { 12.11.13, Kl: 09:02 }

Etter å ha bodd i Wien i 8 år må jeg si at jeg aldri har fått servert kapers og ansjos på wienerschnitzel på noen restaurant i Østerrike! Den blir som regel servert med sitronbåt, poteter/evt. tysk/østerriksk potetsalat (mer eddikbasert enn rømme/majones) og grønn salat.

4 Eira { 12.11.13, Kl: 10:57 }

Bare et lite tips: Jeg har selv jobbet på restaurant i Wien, hvor det naturligvis selges schnitzel fra morgen til kveld. En ekte «wienerstyle» schnitzel skal dekke hele tallerkenen, og den skal tilberedes i panne med masse olje, ikke smør, samt «suffleres», ved å forsiktig bevege pannen i sirkel under stekeprosessen. Ved å gjør dette, oppnår man at schnitzelen blåser seg opp, og blir knasende og luftig. Legges på rent papir, eller kjøkkenhåndkle, før servering.

Takk for påminnelse, nå vet jeg hva det blir til middag! :-)

5 Hans Einar Johannesen { 13.11.13, Kl: 07:34 }

Jeg vet ikke hvor denne oppskriften kommer fra, men i Østerrike lages Wienerschnitzel av kalveplomme som skjæres i gjennom , brettes og bankes flat, dvs meget tynne. Ingen med respekt for seg selv ville finne på å servere kapers og ansjos sammen med en schnitzel, dette er nordisk sludder. Schnitzelen stekes i svinefett, aldri i smør. Lages den av svinekjøtt er det ikke lengre en Wienerschnitzel, men en Schnitzel wiener art. Ett tips er å blande eggene med Farris, da blir paneringen sprøere. Tradisjonelt serveres den med lunken potetsalat. Noen steder i Østerrike, som i Graz, serveres den med tyttebærsyltetøy i stedet for sitron. Familien min kommer fra Østerrike, og vi er oppgitt over hva som kalles Wienerschnitzel her i landet.

Legg til en kommentar