Vinklubb – Smak og behag

 

Vinklubb. Joda, også Superkokken er med i vinklubb. Hele 17 år har det blitt, og fokus er alltid det samme; God mat og vin-akkompagnement, hyggelig selskap – og en liten intern konkurranse. Les mer om Superkokkens siste vinklubb-treff. Kanskje får du noen tips til neste middagsselskap du skal arrangere?

Bilde: Som vinklubbvert og kokk er Inge i en av sine favorittposisjoner

Vin-klubben er like artig å arrangere som å bli invitert til.

Arrangering og være vertskap har i Vin-klubbens 17-årige historie gått på omgang. Som et annet middagsselskap lages det i stand en to- eller tre-retters middag, og det handles inn akkompagnerende vin.

Vinklubben har gjennom årene hatt en fast kjerne, men stort sett hver gang inviteres nye gjester, og samlet er det 6-8 deltagere. Rundgangen mht arrangering gjør vin-klubbene ulike fra gang til gang. Men hovedpoenget er det samme: Treffe hyggelige mennesker og ha det koselig sammen, nyte god mat – og drikke god vin til. Og en liten konkurranse……..

Vinklubb og blindsmaking

Vin ja, dette er jo en vinklubb, så vertskapet har – i tillegg til å lage mat og forestå innkjøp av vin – også ansvaret for å tilrettelegge vinsmakingen. Alle viner blindsmakes. En fin måte å få et bevisst forhold til de enkelte vinene som serveres er å gjøre en vurdering og bedømming – både av vinen isolert sett – og i forhold til maten den serveres. Og det konkurreres i å gjette riktig land vinen kommer fra. Det er ikke alltid like lett, viser det seg. Bonuspoeng triller inn ved riktig druetype eller regionsplassering.

Apéritif:

Musserende vin på terrassen en varm sommer-ettermiddag  i hyggelig selskap – og lukten av grillmat på gang – livet er herlig!

Vinklubbens første vin for kvelden var perfekt som apéritif. Fruktig og sitruspreget. Men hva er det og hvor kommer den fra? Vinklubben er enige om én ting  – dette er ingen Champagne. Spania er en mulighet – det finnes også musserende viner i Bourgogne – kan det være det?
Poeng til de som gjettet Spania. For dette var en cava….

…Soler-Jové Brut Reserva

Er kjennetegnet på en god apéritif at man blir enda mer sulten – var denne perfekt i så måte……..

Meny og viner:

Forrett: Scampi på en seng av avocadosalat
Mariann og Inge hadde laget til grillede lett marinerte scampi som ble anrettet på tallerken over en salat av modne avocadoer, rødløk og frisk koriander, og dressing av olivenolje, lime, chili og terryaki. Perfekt forrett til det som senere skulle følge fra grillen.

Vinfølge til scampi:

Til en slik smaksrik rett skulle man tro at det naturlige valget skulle falle på en Riesling. Dengang ei – dette var ingen riesling-drue, og panelet hadde problemer med å gjette både riktig land og druetype. Den var fruktig i både smak og duft, ikke mye påtrengende syre.  Salat-dressingen som ikke var overdynget med sitrus og chili gikk faktisk meget bra med denne vinen. Til de lett marinerte scampiene passet den helt utmerket. Det italofile vertskapet hadde valgt en vin med 100 % Garganega-drue, og da er vi i Veneto, Italia :

 

Hovedrett: Grillet indrefilet av svin

Indrefilet av svin marinert i rødvin, olje, sitron, urter og sennep, med tilbehør: Hasselback-poteter og grillede grønnsaker.

Vinfølge til grillet svinefilet:

Superkokken har Barbera som en av sine favorittviner, og satt i sitt stille sinn og tenkte: Til grillet marinert svine-filet er det perfekte vinfølge en Barbera fra Piemonte i Italia. Det ble ikke fullt så enkelt, nei. Vertskapet hadde lagt opp til en smaking av tre ulike viner til denne retten. Spørsmålene ble da: Hvilke viner er det, og hvordan passer de til…

Vinen som til slutt viste seg å være en Pinot Noir ble gjettet til å være både fransk, italiensk og litt diverse. Uansett, et flott følge og som kan anbefales som følge til marinert svinefilet er:…..

Superkokkens favoritt til retten var neste vin. De regionale druesortene corvina, rondinella, oseletta og croatina kan være lette å kjenne igjen når du først vet hva det er. Lettere er det å kjenne igjen denne typen vin på den kraftige karakteren, den mørke fargen med smak av modne bær, og den svake antydningen av fatlagring, jo det var en ripasso, nærmere bestemt ….

En kraftigere sak, ble deretter presentert. Fyldig og mørk rød. Duft av bær, krydder og fat. Saftig, fruktig smak av krydder og mørke bær og tydelig fatpreg. Det fleste forslag på hva denne vinen kunne være knyttet seg til «den nye verden», og som de mer fininnstilte neser med «sikkerhet» kunne fastslå: En californier:

Mens desserten,
Jordbær m/Mascarpone
blir satt frem, og velbehaget når yttergrensen, er Superkokken så mett og belåten at han glemmer å notere hva dessertvinen som kommer fra Australia heter…. God var den ihvertfall. Ja. ja slik er det å være på vinklubb, alt kan ikke være perfekt til enhver tid. For selv en Superkokk kan livets gleder bli for overveldende. Kveldsmørket senker seg, og halvtomme flasker og et ferdigspist bord ….

…..setter rammen for samtaler og prat ut i de sene kveldstimer…



Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar