Pinnekjøtt med stappe
Pinnekjøtt er rustikk og ekte mat.
Noen spiser pinnekjøtt kun en gang i året, og nyter det. Andre spiser pinnekjøtt så ofte de kan i den korte høst- og vintersesongen. Også har vi sikkert en venn eller et familiemedlem som vi har den samme diskusjonen med år etter år, røkt eller urøkt …..
Til 6 porsoner trenger vi;
3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
1 bunt persille eller gressløk
1 kvist timian
1- 1,5 kg kålrabi
400g smør
½ ts malt hvitt pepper
1 knivspiss kajennepepper
Div grønnsaker til Buljong:
3 stk. gulrøtter
3 stk løk
½ selleri
1 stk purreløk
5 stk laurbærblad
15 stk einebær
Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige struktur. Vi beregner fra tolv timer til et døgn i vann.
Først lager vi en buljong. Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri. Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket. Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca en time.
Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann tar vi den varme kålrabien i en kjøkkenmaskin sammen med 250 g smør i terninger. Kjør dette til det er en fin pure og smak til med salt og pepper.
Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør. Litt etter litt. Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.
– og så er det oktober, november, desember igjen!
Stikkord:
einebær, gressløk, gulrøtter, kajennepepper, kålrabi, laurbærblad, løk, Pepper, persille, pinnekjøtt, purreløk, selleri, Smør, timian
Del med andre:
0 kommentarer
Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?
Legg til en kommentar