Oksehale-gryte

En svunnen tid har innhentet Superkokken. Oksehaler er fantastisk smakfulle og møre. Med en kraftig rødvin til er dette rene gourmet-måltidet. Heldigvis  er oksehaler å finne i stadig flere matbutikker :-)

Ingredienser:

1 oksehale. Vanligvis skjært opp i 10-12 biter
2-3 ss olje
1 stor løk
Hvitløk, knust
10-12 sjalottløk
2 selleristenger, skjært i strimler og deretter terninger
2-3 gulrøtter, skjært i strimler og deretter terninger
2 ss hvetemel/eller maizenna
1 boks hermetiske tomater
1 flaske rødvin
2 laurbærblad
Timian
Salt
Pepper

Slik ser de altså ut, før de kommer i gryta:

Jabbadabbadooo. Da er det bare å sette i gang:

Ha olje i en gryte med høye sider, på middels til sterk varme.

Brun alle oksehalene på alle sider – to eller tre eller flere om gangen. Alt etter hvor mange du klarer å håndtere på en gang. La alle få en fin stekeflate, som du gjør når du forsegler en biff eller entrecôte.

Etter hvert som de er brunet, tar du dem opp og legger dem til side på en tallerken på litt kjøkkenpapir.

Reguler varmen på gryten til middels og tilsett sjalottløken. La dem bli lett brune, rist dem litt rundt, og ta dem opp og sett til side.

Tilsett hakket løk, la den bli gylden og gjennomsiktig. Tilsett knust hvitløk. Rør rundt og la det få farge.

Tilsett deretter selleri og gulrøtter. La dette få frese 4-5 minutter i gryta og blande seg med løken.

Nå kan du tilsette de 5-6 minste oksehalebitene. Rør rundt og la dem bli varme.

Nå kan du tilsette 2 ss hvetemel, og røre rundt inntil det begynner å sette seg fast i bunnen av gryta.
(Hvis du ikke tilsetter hvetemel nå – kan du jevne den til slutt med maizenna)

Hell over 1 flaske rødvin. Rør godt rundt og løs det som sitter fast i bunnen. Tilsett de andre oksehalene, den stekte sjalottløken, de hermetiske tomatene, laurbærblad og timian. Rødvinen skal såvidt dekke oksehalene. La dette ligge og kose seg i gryta på svak varme, med noen små kokebobler av og til, inntil oksehalene er helt møre. Beregn ca 3-4 timer.

Ønsker du til slutt å jevne kraften, ta et par ss maizenna som du rører ut i kaldt vann, og deretter rører inn i gryta.

Serveres med potetpure.

 


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

3 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar