Lammelår med mandelsaus

Når du kjøper ferskt lammelår, be om å få det delt det opp i skiver som er ca 3 cm tykke. Superkokken synes det kan være en fin avveksling å håndtere skiver fremfor å bakse med hele dette evindelige låret bestandig. Det går fint å bruke en kasserolle – jeg synes retten blir ennå bedre ved å bruke en leirgryte med lokk og la ovnen gjøre jobben.

Ingredienser:

4 lammelår i skiver
Mel for å vende kjøttet i
Rapsolje og smør til steking
2 medium løk som hakkes
3-4 hvitløksfedd som knuses
3-4 gulrøtter i små terninger
2-3 selleristenger i små terninger
1 dl hvit eller rød vin
En boks hermetiske tomater, som hakkes
En stor håndfull mandler som hakkes grovt
Safran
Rosmarin
Timian
Salt og pepper

Varm olje og litt smør i en stekepanne. Vend lammeskiven i mel på alle sider, rist av slik at den er dekket av et tynt lag. Over medium varme, brun skiven (på alle sider), og gjør tilsvarende med resten. Sett til side.

Varm olje i en sautepanne, ha i løk inntil gjennomsiktig, deretter tilsettes hvitløk. Rør om og tilsett deretter gulrøtter og selleri. Tilsett vin og la det koke i ca 5 minutter. Ha deretter i tomatene. Tilsett deretter mandler, safran, rosmarin, timian, salt og pepper.

Legg lammeskivene i en leirgryte. Dekk skivene med tomatsausen.
La det stå i ovnen i en og en halv time på 190-200 grader, eller inntil kjøttet er mørt og løsner fra beinet.

Dette er en fantastisk rett ikke bare i påsken, men hele året, bare det er lam å få tak i. Den krever ikke stor aktsomhet mht steketid som det å følge med et helstekt lammelår. Retten kan forberedes i god tid, og passer derfor ypperlig til alle festlige anledninger med innbudte gjester.

Retten inneholder allerede mye grønnsaker. Vil du imidlertid ha noe tilbehør passer både gratinerte poteter og purerte squash (som på bildet) utmerket til. Denne kraftige retten stammer opprinnelig fra Spania, og en rødvin derfra gjør den bare enda bedre.


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

1 kommentar

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar