Hønsefrikassé

Sprengt høns – kokt med rotgrønnsaker og servert med rotstappe og dillsaus av kokekraft.
En gammel norsk tradisjon vekket til live igjen: Saftig, mørt og smakfullt. Superkokkens alternativ til jul- og nyttårsfeiringens dans rundt kalkunen.

Ingredienser:

1 Høne
2 kg salt
1 kålrot, skjært i store biter
8-10 gulrøtter, skjært i store biter
2-3 selleristenger, skjært i store biter
2 små løk, delt i to
1 laurbærblad
3-4 ss mel
3-4 ss smør
Kokekraft
Finhakket dill
Melk eller fløte
1 ss smør
Salt
Pepper
Poteter, kokes til servering

Dette er et ukesprosjekt. Derfor passer det godt å planlegge denne retten i god tid – for dette er skikkelig festmat.

Hønen (helt tint hvis du har kjøpt frossen) deles opp i 8-10 biter. Ha salt i bunnen av en stor bolle eller spann, og legg et lag med høns over. Fyll på med salt og legg over nye stykker. Fortsett til alle stykkene er helt dekket av salt. Sett bort og la det stå på et kjølig sted.

Etter ca 60 timer tar du hønsestykkene opp av saltet. De har nå trukket til seg saltet og er blitt ganske harde . Rist av saltet, ……….

skyll av dem, og legg dem i en stor bolle eller spann med kaldt vann og la dem ligge der og vannes ut i ca 30 timer.

Ha alle grønnsakene og hønsestykkene i en stor kasserolle. Fyll på vann slik at det akkurat går over kjøttet og grønnsakene. Kok opp, slå ned varmen og la det hele småputre i ca 3 timer, eller til kjøttet eller helt mørt og løsner lett fra benet.

Ta opp hønsekjøttet med en fiskespade eller lignende, legg det i en ildfast form og hold det varmt i ovnen.

Deretter tar du opp alle grønnsakene, fjerner laurbærbladet, og har det i en kasserolle med litt kokekraft.
Mos alle grønnsakene og tilsett smør, salt og pepper.

Sil av kokekraften.

I en annen kasserolle lager du frikassésaus; Smelt smør og tilsett mel. La det putre lett i ca 1 minutt. Spe deretter med den varme kokekraften mens du rører godt om til du får en jevn fin og glatt saus. Tilsett finhakket dill og rundt av sausen med en skvett fløte eller melk.

Legg hønsestykkene på tallerkener, fordel saus over, og server med rotstappe og kokte poteter.


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar