Evensens Bouillabaisse

Sjøkaptein Evensen utvandret i sin ungdom til Provence i Syd-Frankrike. I Marseille-området lærte han av de lokale fiskerne å lage Bouillabaisse. En rett som i utgangspunktet besto av fisk de ikke fikk solgt på markedet, som de kokte sammen med noen grønnsaker og urter, hver mann sin Bouillabaisse. Her er Evensens……..

Ingredienser til 10 personer:

2kg fisk av forskjellig slag
6 sjøkreps
30 blåskjell
2 dl olivenolje
1 purre, hakket
2 løk, hakket
1 selleristang, skjært i skiver
2 knuste hvitløkfedd
Fennikel, kvast fra 1 fennikel, hakket
4 skåldede tomater (gjerne hermetiske)
4 dl hvitvin
1 kvist timian
2 ss hakket bladpersille
1 laurbærblad
1 g safran
Skall av en halv sitron, revet
2 l fiskekraft
2 ss salt
Hvit pepper
Malt chilipepper (tilsettes etter smak)

Fremgangsmåte:

Finn frem en stor kasserolle. Varm opp olivenolje, og tilsett purre, løk og selleri.
La dette surre inntil løken blir gjennomsiktig
Tilsett deretter hvitløk og fennikel, og la det surrre et minutt eller deromkring.
Tilsett tomatene, rør om og la det blande seg mens du slår i hvitvin.
La det koke opp og tilsett timian, bladpersille, laurbærblad, og safran og sitronskallet.
Rør om og tilsett så all fiskekraften.
La det koke opp og tilsett salt, hvit pepper og chili.

Legg så oppi fisken. Pass på nå: Legg først oppi fisken med fast kjøtt som har lengst koketid.
Hvis dette er sei, makrell, kveite o.l, la det trekke noen minutter før du legger oppi annen fisk, f.eks flyndre, sild o.l.
La så dette trekke og kose seg i gryta i 4-5 minutter.

Til slutt legger du i sjøkreps, slik at de blir varme, og deretter muslingene. De skal egentlig bare åpne seg og bli varme de også.

Legg fisk og skalldyr på dyptallerkener og hell supperkraften over.
Serveres med knasende ferskt brød. Gjerne litt grovt (type bondebrød) med substans i.

Dypp brødet i suppe og aioli, som du lager slik:
3 hvitlkøfedd knuses i en morter sammen med 1/2 ts salt. Tilsett 1 ss sitronsaft og rør til en pasta. Tilsett 2 eggeplommer, én om gangen og rør det godt sammen. Ha dette i en bolle og pisk inn 2-3 dl olivenolje, litt om gangen.



Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar