Eplekringle – gjærbakst

Det var årets nest siste epler brukt……….. Denne eplekringlen er deilig til frokost, til kaffepausen, til te – ja, egentlig er den deilig alltid. Som det meste av gjærbakst smaker den best fersk, men dette er en stor deig og et godt tips er å putte deler av kaken i fryseren.

Her er ingredienslisten til deigen:
25 g gjær
2 dl melk
1-2 ss sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
7-8 dl hvetemel
75 g smør

For eplefyll gjelder disse sakene:
4-5 epler
1-2 ss smør
2 ss sukker
1 cm ingefær
skall fra 1/4 sitron

«Ekstra-fyll»
En håndfull mandler, om du har

Fremgangsmåte:
Tørrgjær, sukker, kardemomme og salt has i bakebollen. Tilsett lunken melk. Sett kjøkkenmaskinen på 8 minutt og la gå på middels hurtighet mens du tilsetter mel. Tilslutt tilsettes smeltet smør i en langsom stråle. Husk – melk og smør må ikke være for varmt, da dør gjæren.
La deigen få hvile i ca 45 minutter.

I mellomtiden kan du lage eplefyll og hakke mandler; fjern skall og eplehus – del eplene i terninger og la det koke på svak varme. Tilsett smør og sukker. Hakk opp ingefær og sitronskall i små-små biter og la det koke med eplene til de er passe møre. Moses med stavmikser.

Hakk mandler.

Kjevl ut deigen til en avlang remse. Ha på eplefyll og deretter strør du mandler over. Brett deigen over og lag en kringle, eller to leiver – bare fantasien begrenser hvordan du gjør det. Deigskjøten kan være ned, også kan du klippe eller kutte slik at eplefyllet stikker frem under stekingen. Stekes nederst i ovnen på 200 grader (varmluft) eller over-/undervarme på 220 grader. Kaken er ferdig etter ca 20 minutter. La den få bli kald på en rist – dekk til med papir eller håndkle om du ønsker myk overflate.
Nytes med tanke på at snart er det atter høst og nye epler vennenes hage.


Stikkord:
, , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar