Brød i leirgryte
Dette brødet ble til ved litt fjerne forhold. Deigen ble laget, men i løpet av kvelden ble den avglemt…. Ja, det går an. Derfor ble den satt i boden – som er litt kjøligere og havnet ikke i ovnen før etter 23 timer, istedet for som planlagt etter en kort heving på 1,5 timer.
Ingredienser:
1 pakke tørrgjær
1 l vann
2 dl samalt rug
1 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl havregyn
1,7 l hvetemel
1 ts salt
2 ss olje
Bland gjæren ut i litt av vannet. Tilsett olje. Bland mel og frø, tilsett vekselsvis denne blandingen og resten av vannet. Dette blir en løs blanding. Deigen ble som sagt hevet i 23 timer.
Steking av brød i leirgryte:
Sørg for at leirgryten blir lagt i vann i 10-15 minutter. Varm leirgryten i ovnen. Husk den settes inn i kald ovn. La den stå i 30 minutter etter at ovnen har nådd en temperatur på 250 grader. Deretter helles deigen over i gryten og lokket legges på. Jeg hadde på litt rosmaring og salt før jeg la på lokket.
La stå på 250 grader i 30 minutter. Fjern lokket og reduser temperaturen til 220 grader. Dette er en bløt deig, så jeg måtte la den få steke uten lokk i ca 30 minutter. Deretter reduserte jeg temperaturen ytterligere – ca 160 grader og lot brødet steke uten lokk i ca 45 minutter. Min erfaring er også at jeg burde ha delt deigen i to – og da hadde ordinær steketid på 45 minutter vært tilsktrekkelig.
Stikkord:
gjør, havregryn, samalt rug, sesamfrø, solsikkekjerner, Vann
Del med andre:
5 kommentarer
Åh, jeg har lenge ønsket meg leirgryte, dete må jeg få kjøpt meg snart!
Og jeg syntes at brødet ser godt ut jeg
Så kjempegodt ut og har prøvd et med nesten samme ingrediensen. GODT JA!!:-)
Jepp
Lurer på om du smører leirgryta først?
Hei, beklager sent svar. Jeg smører litt olje i gryta, andre ganger drysser jeg bare litt rugmel – begge deler fungerer bra.
Legg til en kommentar