Boeuf Bourguignon – oksekjøtt i rødvin

En berømt fransk klassiker som kan lages på flere forskjellige måter. Julia Child gjorde den berømt – nå kan også du lage den. Hun laget den i ovnen. Superkokken lager den oppå.

Ingredienser:

Olje
1 1/2 kg magert oksekjøtt (gjerne en surret oksestek), skåret i terninger på ca 5 cm
2-3 gulrøtter skåret i skiver eller strimler
2-3 selleristenger skåret i strimler
1 løk i skiver
1 ts salt
1/2 ts pepper
2-3 ss mel
7 dl rødvin
ca 1/2 dl kjøttkraft
1 ss tomatpuré
2 knuste hvitløkfedd
1/2 – 1 ts timian
1 laurbærblad
15 sjalottløk eller små løk
400 g fersk sopp eller en håndfull tørket sopp

Tørk av kjøttet. Varm opp oljen i en gryte med kanter på 8-10 cm høyde.
Ta noen kjøttbiter av gangen og brun dem pent på alle sider. Ta opp kjøttet etterhvert som det er brunet. Sett det til side.

Brun løk, gulrøtter og selleri i gryten. Legg kjøttet tilbake, salte og pepre, og vend det i gryten.

Dryss over mel og vendt kjøtt og grønnsaker. La melet bli brunt slik at det dekker med en liten skorpe.

Rør i vin og kraft, slik at det akkurat såvidt dekker kjøttet.
Tilsett tomatpuré, hvitløk, timian og laurbærblad. Har du tørket sopp tilsettes den nå.

Sauter imens småløk og den fersk soppen hvis du bruker det. Sett til side.

La gryten småkoke i 3-4 timer eller inntil kjøtte er mørt, og en gaffel går lett inn.

Sil av kjøtt og grønnsaker.
Kok inn sausen, slik at den får en passe tykk konsistens. Jevn den eventuelt med maizenna.

Servering:

Legg det avsilte kjøttet og grønnsakene enten i gryten eller på et serveringsfat.

Legg over sopp og småløk og slå sausen over.

Serveres med ris, nudler eller potetpuré. Vil du gjerne ha noen grønne grønnsaker til, passer det veldig godt med erter eller franske bønner (haricort verts).


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar