Superkokkens Fårikål

Først ut i serien ‘tradisjonelle retter i ny vri’ er Superkokkens fårikål. For deg som ikke synes at fårikål er det beste i verden – prøv denne og du blir garantert fornøyd.

Ingredienser:

1 leirgryte (Römertopf, Schlemmertopf e.l.)
Ca 1 kg lam- eller fårekjøtt (ex. 2-3 cm tykke skiver av lammelår)
Mel
Salt
Pepper
Olje
2 små løk, delt i fire
2 gulrøtter, i store biter
1 stor spisskål, delt i båter (eller annen kål som du liker)
1 pakke rosenkål (ca 250 gr.)
6 poteter, skrelles og deles i to
2-3 hvitløkfedd
Rosmarin
Smør

Bland mel og 1 ts salt og pepper. Varm opp olje i en stekepanne eller smijernsgryte. Vend lammeskivene i mel-blandingen og stek skivene til de er pent brune. Sett til side.

I leirgryten (som du på forhånd har latt ligge i kald vann en halvtimes tid) legger du poteter i bunnen.
Fordel deretter grønnsakene oppå hverandre; løk, gulrøtter, spisskål og rosenkål.
Avslutt med rosmarin, hvitløk, salt og pepper.
Legg deretter de brunede kjøttskivene over, og klikk litt smør rundt på toppen.

Leirgryten må settes inn i kald ovn. Sett temperaturen på 125 gr nederst i oven med over- og undervarme.

Her kan den stå og kose seg i lang tid. Gjerne 5-6 timer:

Ta opp kjøttet og legg direkte på tallerkener, og fordel grønnsakene:

Som du ser er det ikke satt til noe væske i det hele tatt. Til tross for det blir fårikålen fantastisk saftig, og kjøttet utrolig mørt og deilig. Kjøttsaften trekker inn i grønnsakene og gir dem en fyldig og kraftig smak. Du kan selvfølgelig bruke andre typer kål. Kålrot i biter gjør seg også veldig bra. Løk og gulrøtter gir retten sødme og fylde. Hvis du synes det blir trangt om plassen, kan du velge bort løken.

Og husk; Skulle det bli noe igjen, er fårikål ypperlig egnet til å varme opp dagen derpå.

 


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

30 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar