Superkokkens Fårikål

Først ut i serien ‘tradisjonelle retter i ny vri’ er Superkokkens fårikål. For deg som ikke synes at fårikål er det beste i verden – prøv denne og du blir garantert fornøyd.

Ingredienser:

1 leirgryte (Römertopf, Schlemmertopf e.l.)
Ca 1 kg lam- eller fårekjøtt (ex. 2-3 cm tykke skiver av lammelår)
Mel
Salt
Pepper
Olje
2 små løk, delt i fire
2 gulrøtter, i store biter
1 stor spisskål, delt i båter (eller annen kål som du liker)
1 pakke rosenkål (ca 250 gr.)
6 poteter, skrelles og deles i to
2-3 hvitløkfedd
Rosmarin
Smør

Bland mel og 1 ts salt og pepper. Varm opp olje i en stekepanne eller smijernsgryte. Vend lammeskivene i mel-blandingen og stek skivene til de er pent brune. Sett til side.

I leirgryten (som du på forhånd har latt ligge i kald vann en halvtimes tid) legger du poteter i bunnen.
Fordel deretter grønnsakene oppå hverandre; løk, gulrøtter, spisskål og rosenkål.
Avslutt med rosmarin, hvitløk, salt og pepper.
Legg deretter de brunede kjøttskivene over, og klikk litt smør rundt på toppen.

Leirgryten må settes inn i kald ovn. Sett temperaturen på 125 gr nederst i oven med over- og undervarme.

Her kan den stå og kose seg i lang tid. Gjerne 5-6 timer:

Ta opp kjøttet og legg direkte på tallerkener, og fordel grønnsakene:

Som du ser er det ikke satt til noe væske i det hele tatt. Til tross for det blir fårikålen fantastisk saftig, og kjøttet utrolig mørt og deilig. Kjøttsaften trekker inn i grønnsakene og gir dem en fyldig og kraftig smak. Du kan selvfølgelig bruke andre typer kål. Kålrot i biter gjør seg også veldig bra. Løk og gulrøtter gir retten sødme og fylde. Hvis du synes det blir trangt om plassen, kan du velge bort løken.

Og husk; Skulle det bli noe igjen, er fårikål ypperlig egnet til å varme opp dagen derpå.

 


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

30 kommentarer

1 Magne D. Antonsen { 13.09.11, Kl: 15:50 }

Bra blogg! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

2 Superkokken { 13.09.11, Kl: 20:03 }

Hei Magne i VG!
Tusen takk. Kjempehyggelig at du likte oppskriften, og det er virkelig stas å komme på VG.no! Vi skal spre det glade budskapet videre, og vi skal fortsette å legge inn gode oppskrifter.

Masse hilsen
Superkokken

3 Aage Solberg { 13.09.11, Kl: 18:28 }

Kall den retten hva du vil, men IKKE ha fårikål med i navnet !
Gulrøtter, løk, hvitløk, rosmarin og rosenkål har ikke noe med FÅRIKÅL og gjøre. Sikkert godt, men det neste er vel cillipepper ?
Fårikål er fårikål, dermed basta !

4 Superkokken { 13.09.11, Kl: 19:28 }

Hei Aage. Svarte akkurat Helga på det samme, og at vi kan kalle den f.eks for ‘lår-i-kål’! Jeg møter vel meg selv i døra nå, da jeg tidligere har uttalt at man ikke skal tulle med italienske retter, og ikke stappe alt for mye rart i f.eks. ulike pastaretter, og at de skal lages på en bestemt måte. osv osv. Får-i-kålen var nå oppriktig ment fra Superkokken om å få enda flere til å spise får-i-kål,…unnskyld lår-i-kål.

Det er viktig å diskutere mat og tilaging. Skulle du ha en oppskrift på f.eks får-i-kål etter tradisjonell måte, send det gjerne inn til oss på http://www.superkokken.no/hjelp-superkokken. Gjerne med bilde, så publiserer vi det.

Takk for kommentaren :-)
Masse hilsen Superkokken

5 Helga Brudevoll Duna { 13.09.11, Kl: 19:00 }

Dette er helt sikkert kjempegode retter. Men fårikål er det ikke. Fårikål er en egen rett som det ikke må tulles med :)

6 Superkokken { 13.09.11, Kl: 19:08 }

Hei Helga! Takk for kommentaren. Her må vel Superkokken trå litt varsomt, kanskje. Vi presenterte den imidlertid som ‘tradisjonelle retter med ny vri’, i og med at den lages på en litt annen måte. Da vi bruker skiver av lammelår, kan vi kanskje døpe den om til ‘Lår-i-kål’? :-)
Hilsen
Superkokken

7 oddbjørn Gullesen { 13.09.11, Kl: 19:54 }

I de gode gamle dager da jeg var sjømann kalte vi denne retten foe «Stavanger lam» men da uten rosenkål, men godt er det.

8 Superkokken { 13.09.11, Kl: 19:58 }

Hei Oddbjørn! Virkelig? Dette er jo kjempeinteressant! Dette skal jeg informere mine venner fra Sola om!
Hilsen
Superkokken

9 Trallis { 13.09.11, Kl: 20:27 }

Veldig fin rett. MEN; IKKE KALL DETTE FÅRIKÅL! Dette er som åsammenligne grandiosa pizza med vår nasjonalrett! Det er en UTING!

10 Superkokken { 13.09.11, Kl: 21:50 }

Hei Trallis! Takk for innspill, selv om jeg kanskje synes det du sier er å ta vel hardt i? Selv mener jeg at Superkokkens får-i-kål smaker bedre enn Grandis :-)
Hilsen
Superkokken

11 øv { 13.09.11, Kl: 22:25 }

Dette er vel en variant av PEKA. Ref Krotia

12 Superkokken { 14.09.11, Kl: 00:14 }

Hei øv. Morsomt. Måtte Google PEKA – hadde aldri hørt om det før – et nytt bekjentskap. Ser lidderlig godt ut. Takk for tipset.
Ps. har du noen oppskrifter du anbefaler?

Med hilsen
Superkokken

13 Øyvind Andresen { 13.09.11, Kl: 22:42 }

Deilig mat,Santorini,Marokko og Irland har lignende mat med lam/får/gjeit..smaker herlig. Har selv laget dette .

14 Superkokken { 14.09.11, Kl: 00:20 }

Hei Øyvind. Ja det er interessant det du sier. Fikk også en kommentar om at dette ligner PEKA fra Kroatia. Det er morsomt.
Hilsen
Superkokken

15 Mmmm { 13.09.11, Kl: 23:03 }

Åh…dette så ordentlig godt ut. Må prøves :).

Men som andre sier så er det jo ikke fårikål, men mer får-og-kål 😉

16 Superkokken { 14.09.11, Kl: 00:22 }

Hei Mmmm! Ja, det er helt rett. :-) Kjært barn har mange navn. det har vært litt diskusjon rundt dette som du kanskje kan se. Uansett, vel bekomme!
Hilsen
Superkokken

17 Kristina { 13.09.11, Kl: 23:49 }

Gud!! Dette så heeeelt fantastisk ut! Jeg som elsker rosenkål også da! Tror dette kommer til å bli yndlingsretten min jeg:) Takk for at du la ut dette:)

18 Superkokken { 14.09.11, Kl: 00:24 }

Hei Kristina. Takk så hyggelig å høre! Jeg deler gladelig ut mine oppskrifter. Er det noen andre retter du er spesielt glad i, husk bare gi meg et vink så kanskje jeg har en oppskrift på dette også. Prøv får-i-rosenkålen, den er lidderlig god.
Masse hilsen fra
Superkokken :-)

19 morten netteland { 14.09.11, Kl: 00:11 }

ser mer ut som lammegryte/viltgryte på sydlandsk !greit nok det og sikkert godt,men fårikål er det IKKE!……

20 Superkokken { 14.09.11, Kl: 00:27 }

Hei Morten, nå tror jeg det er ca 50/50 om det er får-i-kål eller ikke :-)
Jeg vrir nå hodet om det er andre tradisjonelle norske matretter jeg kan lage en liten vri på.
Kom gjerne med tips. Jeg tar sjansen på nytt! :-)
Hilsen
Superkokken

21 carin { 14.09.11, Kl: 08:59 }

snadder dette, men kan jeg bruke en langpanne og dekke den med folie i steden eller sette hele jerngryten i ovnen???

22 Superkokken { 14.09.11, Kl: 09:13 }

Hei carin. Jeg har ikke prøvd å lage denne retten i langpanne, så jeg ville brukt jerngryte og satt den i ovnen.
Hilsen
Superkokken

23 Torbjørn Skodjereite { 14.09.11, Kl: 09:12 }

Men hva legger du i bunnen av leirgryten??????
Står at man deretter skal legge grønnsaker lagvis, så krydder og toppes med lammekjøttet.
Men hva var det hemmelige som skulle i bunnen????

24 Superkokken { 14.09.11, Kl: 09:22 }

Takk Torbjørn! Det er så langt nesten seks tusen mennesker som har lest denne oppskriften, og du er helt alene om å legge merke til denne feilen! Den er nå rettet opp. Takk igjen for ditt ørneblikk
med hilsen fra Superkokken

25 Nadreas { 14.09.11, Kl: 12:28 }

Huff ikke tull med fårikål da vel.

26 Superkokken { 14.09.11, Kl: 12:45 }

Hei Nadreas. Hjelper det hvis jeg kaller den noe annet enn får-i-kål? :-)
Med hilsen
Superkokken

27 Lars H.Lægreid { 14.09.11, Kl: 16:24 }

Sikkert godt,men det er ikkje fårikål.
I ei ekta fårikålpanne skal ein og plukka svart heil peppar

28 Superkokken { 14.09.11, Kl: 17:10 }

Hei Lars. Ja, det er sikkert og visst. I en ekte fårikål så. Dette er en type ‘innovasjonsfårikål’, så da får du ha meg unnskyldt at jeg kødder litt med tradisjonene.
Med hilsen
Superkokken :-)

29 lars { 15.09.11, Kl: 19:44 }

Hei! Detta såg utrolig spennende og godt ut, men hvor mange personer er oppskriften din til?

30 Superkokken { 16.09.11, Kl: 00:05 }

Hei Lars
Takk for det. Ja, den er også utrolig smaksrik, så den er vel verd å prøve ut.
Oppskriften er til 4 personer.
Med hilsen
Superkokken

Legg til en kommentar