Nyttårspølser – Cotechino

Nyttårspølser ‘Cotechino’ som tradisjonelt serveres med linser rundt nyttårstider i Sveits og Italia. Enkle å lage – grovmalt svinekjøtt puttes i servelat-skinn og sydes i ca 1 time.

Ingredienser

2,5 kg svineribbe med svor
3 ts salt
4 ts grovmalt pepper
2 ts muskat
2 ts kanel
1 ts chili
1 ts nellik
Rødvin
En håndfull Parmesan

Fremgangsmåte

Kjøp en benfri svineribbe, og del den opp i passende stykker slik at de greit går inn i kjøttkverna. Disse pølsene skal ha den malte svoren med.

Legg kjøttet en times tid i fryseren, da blir det nesten frosset og du unngår at kjøttet blir «mosete» når du kverner det. Legg også kjøttkverna i fryseren. Det er viktig at både kjøtt og utstyr er kaldt, både mht hygiene og at kjøttet blir penere og grovere malt. Se også denne linken om Hjemmelagede pølser for mer info om det å lage pølser.

Bland sammen alle krydderne og salt og rør det inn med 1-2 dl rødvin – sett det i kjøleskapet til det skal brukes.

Kjøttet kvernes én gang med grov skive.

Bland kjøttet godt med krydderne som er rørt ut i rødvin. Sett kjøttet i kjøleskap en times tid og la smakene sette seg.

Cotechino er tradisjonelt en pølse som skal være stor i diameter, større enn de du kan lage med gris- eller storfetarm. Derfor er det fint å bruke skinn som man lager større påleggspølser i , f.eks. servelat. Disse får du kjøpt hos hos slaktere eller pølsemakere. Jeg kjøpte mine hos Jacobs, der den alltid hyggelige pølsemaker Helge Johansen holder til.

Skinnet som er ferdig delt opp i lengder på ca 25 – 30 cm bløtlegges i varmt vann – og er dermed klart til å fylles med det malte kjøttet. Fyll skinnet nesten helt opp – tvinn enden av skinnet sammen slik at kjøttet stappes, og bind enden med hyssing.

Til omtrent 2,5 kg kjøtt går det med 5 pølseskinn, som betyr at hver pølse er på 550 – 600 gram. Så til en middag til fire skulle det være tilstrekkelig med to pølser.

Når du er ferdig å stappe, legger du dem i kjøleskapet og lar dem ligge og tørke, slik at smakene får satt seg. Deretter kan du fryse dem eller koke dem. Tradisjonelt serveres de i Italia og den italienske delen av Sveits rundt nyttår sammen med kokte linser. Det skal visstnok bringe lykke for resten av året, da linser symboliserer penger………


Stikkord:
, , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar