Langbakt brød

Dette er brød med lang hevetid og det passer fint når du ikke kan henge over ovnen hele tiden. Lag deig en dag – la den få stå i fred og neste dag heller du den i former og steker brødene.

Samtidig et ord om salt i maten. Det er som kjent altfor mye salt i maten, og det kan vi sikkert kutte ned på. Men, kutt ikke ned på salt i brødet. Bruk 20-30 g salt pr kilo mel. Salt har en funksjon i brødbaking; det gir bedre deig, bedre heving, gir mer holdbare og ekstra smakfulle brød.

Her kommer oppskriften:

7-8 dl vann
1/2 pakke tørrgjær
2 ss olje
30 g salt – jeg bruker uraffinert salt
1 ss anis eller karve (kan sløyfes eller erstattes med andre urter)
4 dl hvetemel
4 dl grahamsmel / malt fullkornshvetemel
1 dl hvetekli
1 dl havregryn

Og slik gjør du det:

Elt brødet 10 minutter i kjøkkenmaskin – eller litt lengre for hånd. Løs opp gjæren i passe temperert vann – ikke mer enn 37 grader. Tilsett olje og anis, deretter mel, kli, havregryn og salt. Dette er en bløt deig. Ferdig eltet kler du bakebollen med plast og/eller kjøkkenhåndklær og lar den stå natten over og gjerne mesteparten av neste dag.

Når du er klar rører du deigen forsiktig sammen, tilsetter ca 1-2 dl hvetemel eller grahamsmel. Deigen skal fortsatt være så løs at du bare kan helle den ned i formene. Kle to brødformer med bakepapir og la deigen få heve seg nok en gang. Denne gangen lar jeg deigen få heve seg i formene i 2 timer. Du kan gjerne ha på noe godt på toppen, for eksempel sesamfrø og solsikkekjerner – som på bildet, og litt salt.

Når brødene er ferdig hevet – enten fordi det har gått et par timer eller at deigen har nådd kanten av brødformene, setter du dem inn nederst i ovnen på 185 grader. Jeg steker på varmluft og lar brødene få stå i ovnen i 1 time og 15 minutter – fordi jeg liker litt hard skorpe.

Ferdig stekt tar du brødene ut av formene og lar de få avkjøle seg på rist. Nyt hver munnfull av ditt langbakte brød!


Stikkord:
, , , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar