Krydderboller

Dette er karbonader med krydder, kjærlighet og litt ekstra tid. Med andre ord; ingredienser som lønner seg. Her er oppskriften og fremgangsmåten:

Ingredienser:
3 gulrøtter
1 stor purreløk
1/2 sellerirot
1 persillerot
13 rosenkåler
2 ss hjemmelaget buljong – eller 1 terning buljong
8-9 dl vann

1 ts koriander
1 ts fennikel
1 ts koriander
1 ts spidskummen
1 ts allehånde

1 fedd hvitløk
4-5 cm fersk ingefær
skall av en halv sitron
1 liten løk / 3 sjalottløk
en liten bunt frisk koriander

1 dl hjemmelaget brødrasp eller 2 skiver loff (uten skorpe)
2,5 dl melk
500 g karbonadedeig
1 egg
salt og pepper

Saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
2 ss madraskarry
2 dl av grønnsaksvannet
saften av en liten sitron
1 dl melk
0,5-1 dl matfløte

Slik lager du karbonadebollene:
Skrell og kutt grønnsakene i passelige serveringsstykker og kok dem i ca 5-7 minutter i lettsaltet vann, eller om du har hjemmelaget buljong, blander du det i vannet. Når grønnsakene er ferdig kokt, legger du dem over i et dørslag og tar vare på kraften.

Finn fram stekepanne og varm opp krydder på svak varme til det dufter godt.

Skrell og del opp hvitløk, ingefær, løk, sitronskal og frisk koreander. Mal dem deretter i en foodprosessor. Hell det i en bolle og tilsett brødrasp og melk. Bland godt. Tilsett karbonadedeig, egg, samt salt og pepper og lag en fin farse som får hvile i kjøleskapet i ca 15-20 minutter.

Ta av ca 2-3 dl av grønnsaksvannet til saus. Når farsen har fått hvile, tar du den ut og lager små boller på størrelse med en stor valnøtt. Bollene lar du få koke i ca 7 minutter i det samme vannet som du kokte grønnsakene i (bortsett fra de 2-3 dl som du skal bruke til saus). Jeg anbefaler at du koker ca 10 boller om gangen. De ferdig kokte krydder-karbonadebollene  legger du over på et fat hvor de kan renne av seg mens du koker resten av karbonade-deigen.

Saus:
Mens bollene koker, lager du saus.
Smelt smør, tilsett krydder og grønnsaksbuljong. Deretter lar du det koke og tilsetter melk, og en liten skvett fløte (kaffefløte fungere fint!). Sjekk om det er salt nok, hvis ikke – tilsett litt ekstra salt. Sausen lar du koke i ca 5 minutter.

La grønnsakene – og etterhvert krydderbollene, få varme seg i stekeovnen mens du koker krydderbollene og lager saus.

Disse krydderkarbonade-bollene smaker godt med kun grønnsaker, eller også en porsjon ris til. Dryss gjerne over litt frisk koriander før du servere.

Nyt godsakene!


Stikkord:
, , , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar