Epleboller

Epler er høstens gull og kan brukes til det meste. Her er oppskrift på saftig hvetebakst med epler, mandler og litt kanel.

Ingredienser til deig som gir 12 store boller:
2,5 dl vann
50 g smør
½ pk fersk gjær
1 dl sukker
1 egg
8-9 dl mel
1 ts salt

Fremgangsmåte:
Smelt smør i litt av vannet – tilsett resten av vannet slik at du får smør- og vannblanding som er fingervarmt. Smuldre gjæren og hell det våte over gjæren. Bruker du kjøkkenmaskin lar du deigen eltes i ca 7-8 minutter. Ha i sukker og egg. Tilsett mel – litt om gangen og sikt det gjerne. Deigen skal være myk, men ikke for klissete. Reguler med mel til du får en passe fin deig. Mens deigen hever seg lager du fyll. Deigen bør stå lunt mens den hever seg i 1,5-2 timer.

Ingredienser til fyll:
5-6 epler
sitron el lime
50 g smør
3 ss sukker
1 ss kanel
1 håndfull mandler
2 ss melis

Fremgangsmåte fyll:
Skrell eplene fri for skall og kjernehus. Del dem opp i små terninger som kokes i saften fra en sitron og sukker. La det småputre i 4-5 minutter. Sett til avkjøling.

Hakk mandler og stek dem på en panne sammen med melis inntil du får krokan. Bland smør, mandler og kanel til en fin røre – det er greit å bruke en stavmikser.

Når deigen er ferdig hevet kjevler du den ut til en avlang flate. I midten av rektanglet stryker du på mandelblandingen og deretter legger du eplene over. Brett resten av deigen inn mot midten.  Del deigen opp i ca 12 stykker. Kle en form med bakepapir og sett bollene med snittflaten opp. Pass på å holde under slik at ikke eplene raser ut. La bollene få heve i ca 30-45 minutter før du setter dem midt i ovnen på ca 180 grader. Stekes i ca 20 minutter.

Etter at bollene er avkjølt sikter du et fint lag med melis over. Nytes langsomt.


Stikkord:
, , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

2 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar