Beeramisu

Bilde: Hylje Mortensen ©

Desserten over alle desserter? En spennende og norsk-oppfunnet variant av Tiramisu – der Hylje Mortensen med kulinarisk kløkt, smakskunnskap og øl, i stedet for Marsala, gir en ny dimensjon med sin Beeramisu (oversatt: øl meg opp!). Oppskriften er hentet fra hans dessertbok «Dessert, øl og vin», 2006, Mortensen, Engen og Engen – alle med øl! Gjengitt her med forfatterens generøse tillatelse – etter vårt hyggelige møte på Mat- og ølfestivalen i Oslo i juni 2011. Klikk og les mer om hvordan du går frem……

En Italiensk klassiker som finnes i flere varianter hvor hetvin og espressokaffe normalt er viktige smakssettere. Vår versjon har tatt bort dette og erstattet det hele med øl. Det er fortsatt Tiramisu (vel, teknisk ikke, men du forstår hva vi mener?), men med et umiskjennelig innslag av stout eller porter.

Ingredienser:

225 g Marscapone ost (ved romtemperatur)
3 dl sukker
1 ts vanilje sukker
2,5 dl kremfløte
Ca 24 ladyfingers/Savoiardi (toast i ovn ved 180 grader i 5 minutter)
Inntil 5 dl tørr porter/stout med mye bitterhet
1,5 dl raspet mørk sjokolade eller kakao

Fremgangsmåte:

Pisk krem. Bland osten, fløten, sukkeret og vaniljesukkeret i en bolle. Skjær inn (rør inn forsiktig) den piskede kremen og settes tilside.

Ha ølet i en grunn bolle. Dypp lady fingers i ølet og legg et lag i formen. Dekk lady fingers’ene med et lag av marscaponekremen. Strø over med den raspede sjokoladen. Gjenta dette til du har fylt det du velger å presentere retten i, som porsjoner eller som en stor kake.

Avkjøles i minst 1 ½ time før servering.

Drikke forslag:

Øl:. Forsøk en belgisk bruun/dubbel eller en litt søtlig norsk bokk. Evt. kan du forsøke ølet du brukte i desserten.

Vin: En ikke for kraftig og søt portvin bør gjøre susen.

Tips: Vil du gjøre en spennende vri, bruker du en belgisk flemish red som Rodenbach Grand Cru i Beeramisuen.

Oppskriften og bildet er hentet fra Hylje Mortensens bok «Dessert, øl og vin», 2006, Mortensen, Engen og Engen.


Stikkord:
, , , , , , , , , , , ,


Del med andre:

2 kommentarer

1 Ugla { 05.07.11, Kl: 12:43 }

Hei, dette er noe for gubben!
Får se om ikke vi får prøve denne.
Selv har jeg hver sommer laget en jordbær og rabarbra versjon (Lars Lian), men i år sviktet rabarbraen.

2 Superkokken { 05.07.11, Kl: 13:04 }

Så artig at du likte den. Kikket på den med jordbær og rabarbra på kokeboka.blogspot.com – fikk litt sans for latskapsversjon… :-)

Legg til en kommentar