Bacalao

Bacalao er torsk .
Historen forteller at klippfisken stammer fra Newfoundland og kom hit til landet via nederlenderen Jappe Ippe, engang på slutten av 1600-tallet. Salting eller tørking av fisk hadde utgangspunkt i behovet for å konservere maten, men hvorfor noen startet med å gjøre begge deler på en gang, altså både salte og tørke – det sier historien ingenting om.

Superkokkens teori er at det simpelthen gir ekstra god smak å både tørke og salte fisken! Ettersom vi har fortsatt med denne behandlingen av fisken, selv om det ikke lenger er behov for det – antar jeg at smak har vært avgjørende for at vi fortsatt bruker denne gamle måten å behandle råvaren på. Til tross for at teknologien gjør det mulig å konservere på en lett og mindre ressurskrevende måte, holder vi på tradisjonene og lager bacalao på gamlemåten.

Til  4
500 g klippfisk
3 store løk
1 kg poteter
3-5 hvitløksfedd
½ -1 chili
2 kvaster bladpersille
Salt og pepper
2 bo
kser hermetiserte tomater

500 g klippfisk legges i vann i ca 24 timer. Dagen etterpå finner du frem en stor gryte, og ha i 5 ss olje, sett den på svak varme. Løken skjæres opp i tynne skiver – 1/3 legges i bunnen. Potetene skjæres i 5mm tykke skiver – 1/3 fordeles over løken. Klippfisken deles opp i 5 x 5 cm store biter – 1/3 fordeles over løken. Hvitløkesfeddene skrelles og knuses, 1/3 fordeles over fisken sammen med litt chilli etter smak. Bladpersillen hakkes og ca 1/3  spres over. Tilsett salt, pepper og hermetiserte tomater. 1/3 av tomatkjøttet fordeles over helt til slutt.

Fortsett på samme måte slik at du får 3 lag. Avslutt med å helle over tomat juicen som er igjen i tomatboksen og en god klunk med olivenolje. Legg på lokk og la baccalaoen koke på svak varme i hvert fall 2 timer. Ikke rør i gryten, drei den heller hurtig av og til. Du kan godt forsiktig stikke ned en tynn tresleiv og kjenne at det ikke svir seg i bunnen.

Dette er mat for både små og store Superkokker.

 


Stikkord:
, , , , , , , , ,


Del med andre:

1 kommentar

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar