Arnsteins rypebryst på en seng av polenta og soppsaus

Superkokkens jul er vilt og vilt er julen. Dersom du ikke er jeger selv og har den store tilgangen til ryper, fortvil ikke. Denne retten egner seg også flott å servere som en liten forrett – for da trenger du bare en rype eller to. Selvfølgelig litt avhengig  hvor mange dere er til bords.

Ingredienser:

Ryper
Timian
Einebær
Laurbærblad
Løk
Gulrot
Selleri
Salt og pepper
Rødvin
Eventuelt litt madeira
Tørket sopp

Fremgangsmåte:

Man tager to eller tre ryper, alt etter hvor mange man skal ha til bords. Har du hele fugler, skjærer du ut brystfiletene, skjær av lårene og bruk skrog og ben til å koke saus.

Sett rypebrystene til side….

Knus skrog og ben. Hakk opp lever og hjerte og ha det i en gryte. Tilsett vann, et par kvaster timian, løk, gulrot og selleri i biter, noen einebær salt og pepper og la det hele koke i 3-4 timer. Det skal koke så lenge at kjøttrestene på bena skal bli helt møre og falle av. Du kan gjerne la lårene koke med og ta dem opp når de er møre og servere dem sammen med brystene.

Etter endt koketid siler du av ben fra kraften. Tilsett en dl rødvin, tørket sopp og kok inn kraften. Smak til og kjenn om den trenger litt salt eller pepper.

Du kan gjerne tilsette litt madeira på slutten, den er opp til deg. Det gir en fin smak. Vil du ha sausen litt tykkere tilsetter du 1 ss maizenna rørt ut i ca 2 dl vann. Ha i litt om gangen og kok opp slik at du kontrollerer tykkelsen slik du vil ha den.

Polenta lager du ved å koke opp 1 ½ liter vann. Tilsett 300 gram polenta og en klype salt. Når det koker opp igjen, slå ned varmen slik at ikke polentaen spruter opp. Polentaen skal koke i en time under kontinuerlig omrøring på svak varme slik at det bare småputrer. Er du av den sosiale typen må du nå finne deg en god samtalepartner eller to rundt komfyren. Dette kan være lurt for da er dere flere til å dele med røringen. Når den er ferdig tilsetter du en spiseskje smør – og den er klar til servering

Stek rypebrystene ca et minutt på hver siden. Ta dem opp og la dem hvile. Etter ca 20 minutter kan du skjære dem i pene skiver

Legg polenta på tallerkener. Legg over skiver av rypebryst. Fordel saus over, og server gjerne litt rognebærgele ved siden av.

Vil du vite hvordan Jeger Arnstein flår og tilbereder ryper? Følg med, kommer snart!


Stikkord:
, , , , , , , , , , ,


Del med andre:

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer til denne enda...

Hvorfor ikke bli den første til å kommentere, ved å fylle ut skjemaet under?

Legg til en kommentar